×

Volvo | S60

Aan het begin van het nieuwe millennium stond Volvo voor een groot dilemma: de S80 was namelijk een stuk forser dan zijn voorganger, de S70. In lengte was het verschil zelfs 10 centimeter! Tussen de S80 en compactere S40 ontstond zodoende een groot gapend gat. Aan de S60 de taak om dit gat in stijl op te vullen. Dat deed de sedan in 2000 met verve. De geheel nieuwe 4-deurs Volvo kreeg de uitstraling en bood de luxe van een volwaardige limousine zoals de S80, maar was tegelijkertijd een stuk toegankelijker en wendbaarder dan zijn grote broer. De tweede generatie uit 2010 voegde daar een flinke scheut sportiviteit aan toe. Sterker nog, met zijn coupé-achtige daklijn werd de nieuwe S60 in één klap gebombardeerd tot sportiefste Volvo ooit!

Dynamisch wonder

Dat het model zijn naam waarmaakte, blijkt wel uit de rijkwaliteiten. De S60 gaat super stabiel en snaarstrak de hoek om. Als een heus dynamisch wonder rondt hij de ene na de andere bocht op overtuigende wijze af. Rechtuit beleeft u minstens zoveel plezier aan deze Volvo. De compacte limousine is een heerlijke, vlotte reisgezel met een fijne aandrijflijn.

Vlot is ook het design. De relatief scherp aflopende daklijn à la coupé, noemden we al. Dat deze lijn vanaf de achterruit heel geleidelijk de afdaling inzet, draagt eveneens bij aan het sportieve DNA van de auto. De achterzijde oogt hierdoor lekker gedrongen, met als resultaat dat de S60 optisch niet te onderscheiden is van modellen met twee portieren minder. Maar die vier deuren zitten er toch echt, dus kunt u er net zo goed gebruik van maken…

Toonbeeld van innovatie en stijl

Plaatsnemen in de S60 is namelijk allesbehalve een straf. Het interieur ademt kwaliteit en hoogwaardigheid; kortom, helemaal Volvo. Prachtige materialen en strakke, minimalistische vormen maken het leven aan boord van de stilistische sedan meer dan aangenaam. Fraaie details als de kenmerkende ‘waterval’ middenconsole zijn een toonbeeld van innovatie en gevoel voor stijl.

Sportief op elk terrein

Ook de techniek getuigt van een vooruitstrevend, alsmede een sportief karakter. Met als toppunt de T6 AWD zescilinder, goed voor 306 pk. De T5, T4 en T3 zijn echter allerminst stakkers. Laatstgenoemde levert immers al 152 pk en springt tegelijkertijd heel efficiënt met brandstof om. Dat doen ook de diesels: van de zeer zuinige D2 en D3 tot de D4 én D5 met of zonder AWD.

Opvallend: naast de bekende R-Design uitvoering, welke niet beter tot zijn recht komt dan in combinatie met de snelle looks van de S60, is het model onder andere leverbaar als Cross Country. Een sportieve sedan in offroad-trim is op z’n zachtst gezegd een onalledaagse verschijning. Maar dat weerhield Volvo er niet van om er één te bouwen.

Beoordelingen van gebruikers

Beoordeling Volvo S60 - overall

ster volster volster volster volster leeg

Comfort

ster volster volster volster volster half

Betrouwbaarheid

ster volster volster volster volster half

Prestaties

ster volster volster volster volster half

Kosten

ster volster volster volster halfster leeg